joomla templates top joomla templates template joomla

Najbliższy współpracownik Prezydenta rezygnuje ze stanowiska. Formalnie Krzysztof Dąbrowski nadal jest pełnomocnikiem, ponieważ Maciej Glamowski nie przyjął jego rezygnacji

R.Ż/eSerwis.info; fot: Agencje/eReporter24.pl włącz . Opublikowano w Grudziądz samorząd

Pełnomocnik Prezydenta zajmujący się sprawami gospodarczymi, w tym modernizacją sieci tramwajowej w Grudziądzu złożył rezygnację. Wcześniej rozważano nawet jego powołanie na wiceprezydenta, jednak Krzysztof Dąbrowski woli najwyraźniej pozostać w Wodociągach.

Najbliższy współpracownik Prezydenta Macieja Glamowskiego zaraz po wiceprezydencie Szymonie Gurbinie, który już w trakcie kampanii wyborczej deklarował swoje poparcie dla nowego Prezydenta Grudziądza - złożył rezygnację z pełnionej funkcji. Jak sam mówił w momencie powołania go na stanowisko, pytany o to czy będzie w stanie pogodzić dwa zajęcia, odpowiadał, że:

- „Tak" -

Krzysztof Dąbrowski zastrzegał jenocześnie, że jest to funkcja czasowa, a:

- „Pan prezydent będzie docelowo poszukiwał drugiego wiceprezydenta” -

Pełnomocnikowi Prezydenta już wcześniej oferowano stanowisko wiceprezydenta Grudziądza, o czym wspominał sam Maciej Glamowski i chociaż jak się wydawało taka decyzja jest tylko kwestią, ostatecznie nigdy do powołania na wiceprezydenta Prezesa MWiO nie doszło.

Ostatecznie Prezes Wodowiągów złożył rezygnację z funkcji - według naszych informacji - już dwa tygodnie temu, jednak faktu tego w formie zarządzenia nie znajdziemy w BIPie ponieważ:

- "Rezygnacja nie została przyjęta przez Prezydenta" -

Jak informuje Beata Adwent z Biur Prasowego Prezydenta Grudziądza, Krzystof Dąbrowski:

- „Swoją decyzję motywował licznymi obowiązkami Prezesa Wodociągów Miejskich”

Prezes wodociągów nadal ma być jednak zaangażowany we współpracę z Prezydentem, w tym w obszarze dotyczącym modernizacji sieci tramwajowej w Grudziądzu.

- „Krzysztof Dąbrowski nadal należy do zespołu zajmującego się modernizacją sieci tramwajowej oraz remontem ul. Sienkiewicza” - informuje Ratusz.

Dlaczego Prezydent nie przyjął rezygnacji? Nie jest tajemnicą, że prezes MWiO:

- Nie był zwolennikiem sprzedaży części udziałów Wodociągów w celu pozyskania kapitału z Polskiego Funduszu Rozwoj -

Już w takcie pierwszej konferencji prasowej mówił o tym pomyśle mało entuzjastycznie. Również Prezydent Maciej Glamowski wspominał w trakcie Sesji Rady Miejskiej pytany o PFR, że będzie prowadził jeszcze z Prezesem rozmowy w tej sprawie i go przekonywał.

Kto zastąpi nieformalnego „wiceprezydenta ds. gospodarczych”? Od dłuższego czasu miasto boryka się z problemami kadrowymi na kluczowych stanowiska, na powołanie skarbnika Grudziądz czekał kilka miesięcy od wyborów.