W Regionalnym Szpitalu Specjalistycznym im. Biegańskiego wszystkie posiłki mają być lepsze: bogatsze w składniki odżywcze i bardziej urozmaicone.
Pacjentów grudziądzkiego szpitala powinien ucieszyć fakt, że lecznica 21 grudnia 2023 roku przystąpiła do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” #dobryposiłekwszpitalu. Program realizowany jest we współpracy z Ministerstwem Zdrowia i Kujawsko-Pomorskim Oddziałem Wojewódzkim Narodowego Funduszu Zdrowia. Ma on poprawić jakość żywienia w szpitalach i popularyzować edukację żywieniową.
Oznacza to, że w ramach pilotażu wszystkie posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka, znacznie bogatszy w wartości odżywcze i bardziej urozmaicony niż do tej pory.
Przykładowe posiłki (dieta podstawowa) z 18 stycznia (czwartek), np. Obiad:
- zupa pomidorowa z makaronem 200 ml [GLU, SEL, MLE]
- ziemniaki gotowane 230 g
- bitka schabowa 100 g w sosie [GLU]
- buraczki gotowane 120 g
- woda niegazowana 250 ml
Śniadanie: 18.01.2024 Czwartek – dieta podstawowa
- chleb pszenno-żytni 60 g [GLU]
- chleb razowy 60 g [GLU]
- masło 15 g [MLE]
- szynka gotowana 60 g [SOJ]
- ser żółty 40 g [MLE]
- sałata 30 g
- papryka 50 g
- kawa zbożowa z mlekiem 250 ml [MLE, GLU]
Taki jadłospis wraz ze zdjęciami, przedstawiającymi konkretny posiłek można obejrzeć na stronie https://bieganski.org/pl/polecamy/11
W zakładce Program pilotażowy – Dobry posiłek w szpitalu można znaleźć informacje o rodzaju potraw i składzie produktów, wartości energetycznej i odżywczej oraz obecności alergenów.
Wiadomo, że istotną rolę w terapii pełni wartościowe żywienie pacjentów, dlatego dobrze, że nasz szpital dołączył się do tego programu, co chorzy powinni zauważyć i odczuć.
FOT. MARYLA RZESZUT