Jak ograniczyć wyrzucanie żywności?

Grudziądz, tak jak wszystkie miasta w Polsce, stara się edukować mieszkańców na temat ekologii i życia “zero waste”. Dlatego właśnie przedstawiamy poradnik, który pozwoli nam wszystkim wyrzucać mniej jedzenia i żyć bardziej eko.

Każdy miłośnik gotowania wie, że korzystanie ze świeżych warzyw i owoców podczas gotowania wiąże się z dużą ilością obierek, z którymi nie mamy czego zrobić. Jesteśmy nauczeni myśleć o nich jako o ,,resztkach”, ale jest to błąd. Obierki często zawierają wiele smaku, składników odżywczych i tworzą dużo możliwości do stworzenia nowego, ciekawego dania.

Przedstawiamy łatwe i pyszne pomysły na wykorzystanie resztek powstałych podczas gotowania.

Korzenie i końcówki warzyw

Podczas przygotowywania warzyw korzennych, zawsze zostaje nam dużo korzeni i końcówek. Nie wyrzucaj ich do kosza! Są one tak samo wartościowe i jadalne jak reszta warzywa i można wykorzystać je w potrawie. Korzystając z poniższych sposobów, możesz nauczyć się zachowywania resztek z warzyw:

  • przechowuj resztki pochodzące z marchewek, rzodkiewek czy selera w zamrażarce. W ten sposób będą zawsze pod ręką,
  • możesz wykorzystać korzenie i końcówki do soków, smoothie i sosów.
  • możesz je zblendować i przygotować z nich warzywne burgery.
  • ugotuj lub upiecz warzywo w całości i podaj je w ten sposób na stół – może Ci się to wydawać nie na miejscu, ale pomyśl o tym jako o nowym i ciekawym sposobie na zaprezentowanie potrawy.


Łodygi warzyw i ziół

Jesteśmy przyzwyczajeni do wyrzucania twardych łodyg większości warzyw. Przykładem może być podstawa brokuła, którą przecież można wykorzystać na wiele sposobów i w wielu daniach. Jedynym przeciwwskazaniem przy jedzeniu łodyg większości warzyw jest ich twardość lub mdły smak. Za pomocą obierania, siekania i gotowania można je jednak zmiękczyć i wzbogacić nimi posiłek:

  • używaj łodyżek takich ziół jak rozmaryn, kolendra, pietruszka czy mięta, zamiast wykorzystywać tylko ich liście. Znajdziesz w nich wiele smaku, dodają one trochę chrupkości i mogą służyć jako ładny element ozdobny. Możesz je również zblendować i wykorzystać jako pesto, sos, salsę albo nawet koktajl,
  • nie wyrzucaj łodyg jarmużu albo botwiny. Mogą służyć jako wyśmienita przystawka. Możesz też je pokroić i gotować do miękkości (albo zblanszować jeśli wolisz), a następnie dodać do makaronu, ryżu, frittaty i wielu innych dań jako zdrowy dodatek,
  • twarde łodygi brokuła można obrać i pokroić – odkryjemy wtedy miękką wewnętrzną cześć warzywa, którą możemy bez problemu dodać do sałatki. Jeżeli chcesz otrzymać ciekawą przystawkę, wystarczy że ugotujesz albo podsmażysz łodygę, dodasz trochę oliwy, soku z cytryny i ziół i voila!


Wskazówka:
wiele łodyg świetnie się sprawdza kiedy je ugotujesz, upieczesz albo podsmażysz, a następnie posypiesz je np. fetą, orzechami i przyprawami. Kiedy następnym razem podczas gotowania zostaną Ci łodygi, postaw na kreatywność i wymyśl własne danie.


Skórki i pestki

Najlepszym sposobem na osłodzenie dania jest wykorzystanie skórek i pestek z letnich owoców. Nie musisz już wyrzucać przejrzałych owoców!

  • skórki owoców cytrusowych są pełne smaku i aromatu, nie wspominając już o cennych olejkach naturalnych! Wrzuć je do gotującej się wody razem ze ściereczkami i gąbkami, w celu dezynfekcji. Otrzymasz czyste ścierki i piękny zapach w domu,
  • jeżeli wycisnąłeś sok z owoców cytrusowych albo starłeś ich skórkę zachowaj wewnętrzną białą część – serce owocu. Możesz z nich stworzyć cytrusowy ocet pełen smaku i dodać go do sałatki, sosów i wielu innych dań. Polecamy prosty przepis: zanurz 4-8 wnętrza owocu w destylowanym occie i pozostaw na 2 tygodnie. Następnie przecedź je do garnka i dosyp 3/4 szklanki cukru. Wolno podgotuj przez 3 minuty i dodaj szczyptę soli. Kiedy schłodzisz miksturę, przelej ją do słoiczka, przechowuj w lodówce i zaskocz gości przy następnej kolacji!
  • ciekawy sposób na podkręcenie koktajlu: skórki i pestki mogą być zmielone i zamoczone w wódce, ginie albo innym alkoholu. Pozostaw je w ten sposób na tydzień lub dwa, aby nabrały smaku, a następnie przetrzyj przez sitko albo użyj filtra do kawy. Otrzymany produkt możesz wykorzystać od razu w pysznym koktajlu albo przechowywać w słoiczku.


Wskazówka:
przejrzałe owoce przechowuj w zamrażarce. Mogą wyglądać nieapetycznie w misie na owoce, ale świetnie sprawdzają się w smoothie albo jako dodatek do owsianki.

Dzięki wszystkim powyższym sposobom nie tylko będziemy wyrzucać mniej jedzenia, ale też będziemy mogli więcej eksperymentować w kuchni. Odkryjemy nowe smaki, metody gotowania, a podczas kolacji ze znajomymi czy rodziną będziemy mogli ich zaskoczyć ciekawym pomysłem na sałatkę czy koktajl. Możemy też wymyślić własne dania i sposoby na obierki czy skórki od owoców.

Autor: Joanna Choma

Podziel się tym wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Portal eGrudziadz odżył!
Rozpoczynamy całkiem nowy etap

Witajcie Internauci!
Ruszamy z całkiem nową odsłoną portalu newsowego www.egrudziadz.pl
Dobrych informacji nigdy za wiele! Będziemy wam ich dostarczać. Na pewno bez fake newsów, których ostatnio w mediach całe mnóstwo. Bez jednostronnych nagonek, w czyimś interesie.
Dla nas liczy się prawda, sprawdzone informacje, ciekawa forma, wysłuchanie wszystkich stron zainteresowanych problemem, kontakt z czytelnikami. Dlatego już piszą dla Was dziennikarze profesjonaliści, z wieloletnim doświadczeniem w dużych, regionalnych dziennikach. Znający prawo prasowe i etykę zawodu dziennikarza. Znający miasto i jego problemy. Nie wahający się podejmować trudnych tematów.
Znajdziecie na naszej stronie ciekawe informacje z regionu, Polski i świata, ale przede wszystkim i najwięcej – z Grudziądza. Będą wywiady, newsy, dobre relacje z wydarzeń, fotogalerie, filmiki wideo i komentarze. Także opinie Czytelników.
Zapraszamy dotychczasowych sympatyków tej gazety internetowej i już od teraz zamierzamy przyciągać całe mnóstwo nowych.
Maryla Rzeszut, redaktor naczelna gazety internetowej www.eGrudziadz.pl

Jak ograniczyć wyrzucanie żywności?

Grudziądz, tak jak wszystkie miasta w Polsce, stara się edukować mieszkańców na temat ekologii i życia “zero waste”. Dlatego właśnie przedstawiamy poradnik, który pozwoli nam wszystkim wyrzucać mniej jedzenia i żyć bardziej eko.

Każdy miłośnik gotowania wie, że korzystanie ze świeżych warzyw i owoców podczas gotowania wiąże się z dużą ilością obierek, z którymi nie mamy czego zrobić. Jesteśmy nauczeni myśleć o nich jako o ,,resztkach”, ale jest to błąd. Obierki często zawierają wiele smaku, składników odżywczych i tworzą dużo możliwości do stworzenia nowego, ciekawego dania.

Przedstawiamy łatwe i pyszne pomysły na wykorzystanie resztek powstałych podczas gotowania.

Korzenie i końcówki warzyw

Podczas przygotowywania warzyw korzennych, zawsze zostaje nam dużo korzeni i końcówek. Nie wyrzucaj ich do kosza! Są one tak samo wartościowe i jadalne jak reszta warzywa i można wykorzystać je w potrawie. Korzystając z poniższych sposobów, możesz nauczyć się zachowywania resztek z warzyw:

  • przechowuj resztki pochodzące z marchewek, rzodkiewek czy selera w zamrażarce. W ten sposób będą zawsze pod ręką,
  • możesz wykorzystać korzenie i końcówki do soków, smoothie i sosów.
  • możesz je zblendować i przygotować z nich warzywne burgery.
  • ugotuj lub upiecz warzywo w całości i podaj je w ten sposób na stół – może Ci się to wydawać nie na miejscu, ale pomyśl o tym jako o nowym i ciekawym sposobie na zaprezentowanie potrawy.


Łodygi warzyw i ziół

Jesteśmy przyzwyczajeni do wyrzucania twardych łodyg większości warzyw. Przykładem może być podstawa brokuła, którą przecież można wykorzystać na wiele sposobów i w wielu daniach. Jedynym przeciwwskazaniem przy jedzeniu łodyg większości warzyw jest ich twardość lub mdły smak. Za pomocą obierania, siekania i gotowania można je jednak zmiękczyć i wzbogacić nimi posiłek:

  • używaj łodyżek takich ziół jak rozmaryn, kolendra, pietruszka czy mięta, zamiast wykorzystywać tylko ich liście. Znajdziesz w nich wiele smaku, dodają one trochę chrupkości i mogą służyć jako ładny element ozdobny. Możesz je również zblendować i wykorzystać jako pesto, sos, salsę albo nawet koktajl,
  • nie wyrzucaj łodyg jarmużu albo botwiny. Mogą służyć jako wyśmienita przystawka. Możesz też je pokroić i gotować do miękkości (albo zblanszować jeśli wolisz), a następnie dodać do makaronu, ryżu, frittaty i wielu innych dań jako zdrowy dodatek,
  • twarde łodygi brokuła można obrać i pokroić – odkryjemy wtedy miękką wewnętrzną cześć warzywa, którą możemy bez problemu dodać do sałatki. Jeżeli chcesz otrzymać ciekawą przystawkę, wystarczy że ugotujesz albo podsmażysz łodygę, dodasz trochę oliwy, soku z cytryny i ziół i voila!


Wskazówka:
wiele łodyg świetnie się sprawdza kiedy je ugotujesz, upieczesz albo podsmażysz, a następnie posypiesz je np. fetą, orzechami i przyprawami. Kiedy następnym razem podczas gotowania zostaną Ci łodygi, postaw na kreatywność i wymyśl własne danie.


Skórki i pestki

Najlepszym sposobem na osłodzenie dania jest wykorzystanie skórek i pestek z letnich owoców. Nie musisz już wyrzucać przejrzałych owoców!

  • skórki owoców cytrusowych są pełne smaku i aromatu, nie wspominając już o cennych olejkach naturalnych! Wrzuć je do gotującej się wody razem ze ściereczkami i gąbkami, w celu dezynfekcji. Otrzymasz czyste ścierki i piękny zapach w domu,
  • jeżeli wycisnąłeś sok z owoców cytrusowych albo starłeś ich skórkę zachowaj wewnętrzną białą część – serce owocu. Możesz z nich stworzyć cytrusowy ocet pełen smaku i dodać go do sałatki, sosów i wielu innych dań. Polecamy prosty przepis: zanurz 4-8 wnętrza owocu w destylowanym occie i pozostaw na 2 tygodnie. Następnie przecedź je do garnka i dosyp 3/4 szklanki cukru. Wolno podgotuj przez 3 minuty i dodaj szczyptę soli. Kiedy schłodzisz miksturę, przelej ją do słoiczka, przechowuj w lodówce i zaskocz gości przy następnej kolacji!
  • ciekawy sposób na podkręcenie koktajlu: skórki i pestki mogą być zmielone i zamoczone w wódce, ginie albo innym alkoholu. Pozostaw je w ten sposób na tydzień lub dwa, aby nabrały smaku, a następnie przetrzyj przez sitko albo użyj filtra do kawy. Otrzymany produkt możesz wykorzystać od razu w pysznym koktajlu albo przechowywać w słoiczku.


Wskazówka:
przejrzałe owoce przechowuj w zamrażarce. Mogą wyglądać nieapetycznie w misie na owoce, ale świetnie sprawdzają się w smoothie albo jako dodatek do owsianki.

Dzięki wszystkim powyższym sposobom nie tylko będziemy wyrzucać mniej jedzenia, ale też będziemy mogli więcej eksperymentować w kuchni. Odkryjemy nowe smaki, metody gotowania, a podczas kolacji ze znajomymi czy rodziną będziemy mogli ich zaskoczyć ciekawym pomysłem na sałatkę czy koktajl. Możemy też wymyślić własne dania i sposoby na obierki czy skórki od owoców.

Autor: Joanna Choma

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu