Odsłaniamy kulisy pracy komisji konkursowej oceniającej żniwne potrawy na Dożynkach w Grudziądzu. Opowiada znawczyni tradycji regionu Krystyna Lewicka – Ritter

Zakochana w folklorze i kulturze naszych ziem – wspaniała dziennikarka-regionalistka była w komisji konkursowej oceniającej żniwne potrawy podczas wojewódzkich Dożynek w Grudziądzu.

Nieprzypadkowo została zaproszona do komisji, jako że jest wybitną znawczynią tradycji i historii regionu. Jej działalność zasługuje na wielkie uznanie i szacunek! Od lat mnóstwo czasu poświęca na poznawanie i przekazywanie czytelnikom oraz słuchaczom bezcennej wiedzy o regionie. Wytrwale jeździ na spotkania autorskie i wygłasza gawędy o tradycji i obyczajowości naszego regionu na podstawie książki ,, W Kujawsko- Pomorskiem z Oskarem Kolbergiem pod rękę”. Potrafi zajmująco opowiadać o zwyczajach i tradycjach, posługując się ludowym słownictwem, trochę już zapominanym. Przekonali się o tym słuchacze jej gawędy podczas tegorocznych Kujawsko-Pomorskich Dożynek Wojewódzkich w Grudziądzu. Wystąpiła na małej, dożynkowej scenie mówiąc o zwyczajach i obrzędach żniwnych. – Sądząc po gromkich brawach, mój występ niezwykle się państwu podobał. Mam więc nadzieję, że zapamiętacie te opowieści o dawnych dożynkowych: Obłożynach, o wyzwalaniu „Fryca” lub „Wilka”, o dawnym dożynkowym obrzędzie Pępkowym nie mającym nic wspólnego z narodzinami dziecka, tylko ze ścięciem ostatniego snopka, o Wieńcowym zwanym też Okrężnym czyli o Dożynkach. I o tym, że te pierwsze polskie Dożynki Prezydenckie zorganizowane w Spale, miały miejsce w 1927 roku i że organizował je ówczesny Prezydent Polski Ignacy Mościcki – komentuje Krystyna Lewicka-Ritter. – Serdecznie pozdrawiam dożynkową publiczność, której dziękuję za piękne przyjęcie i życzliwe brawa.

Jako Kujawianka z krwi i kości miała zaszczyt i przyjemność pracować podczas Dożynek Wojewódzkich w Grudziądzu jako jurorka w komisji oceniającej „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne”, pospołu z paniami: Krystyną Brykałą z Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu i Agnieszką Milanowską z ODR Minikowo.

– Oceniłyśmy 10 potraw zgłoszonych przez 10 powiatów województwa kujawsko-pomorskiego. Cóż to była za UCZTA!!! Panie z Kół Gospodyń Wiejskich to prawdziwe arcymistrzynie kunsztu kulinarnego, które czasami z bardzo prostych produktów potrafią wyczarować prawdziwe i CUDOWNE PYSZNOŚCI!!! – relacjonuje Krystyna Lewicka Ritter. – Nic dziwnego, że od wieków przyjeżdżają do naszych kujawsko-pomorskich regionów kawalerowie z najodleglejszych zakątków świata, by tu szukać żony! Kujawsko-pomorskie gospodynie wszak na cały świat słyną ze swej gospodarności i dobrej kuchni! Tegoroczny kulinarny konkurs dożynkowy tylko to potwierdził! No i jak tutaj pośród tylu arcymistrzowskich dań znaleźć te, które zasłużyły na 5 nagród, które jako jurorki miałyśmy do dyspozycji??? Zapewniam Was Kochani – łatwo nie było! No ale mus to mus – wybrałyśmy. I tak: I nagrodę i 3 tysiące złotych otrzymało KGW Anieliny pow. Nakło – za berce z musem dyniowym; II miejsce i 2,5 tys. zł. – KGW „Nowinka” z Nowego Ciechocinka, pow. Aleksandrów Kuj. za żeberka w powidłach śliwkowych; III miejsce i 2 tys. zł. – KGW „ Aktywni Pawłówka”, pow. bydgoski za zupę Pyrka; IV miejsce i 1500 zł. KGW „Kapuścianki” ze wsi Bruki-Unisław pow. Chełmno za „kwaśną zupę” i wreszcie V miejsce przypadło w udziale KGW Olszewice, pow. Inowrocław za przepyszny żur w zawijasie kiełbasianym. Zwycięzcom gratuluję nagród, ale słowa szacunku i uznania kieruję do wszystkich jego uczestników, szczególnie tych nienagrodzonych, a zasługujących również na wielkie uznanie. Wierzcie mi, kochani, wybór nie był łatwy i dlatego, gdy na tych Dożynkach miałam możliwość porozmawiać z Piotrem Całbeckim- marszałkiem województwa kujawsko-pomorskiego, zgłosiłam mój ustny wniosek by komisja w przyszłym roku i latach następnych, miała możliwość przyznawania także wyróżnień (1., 2., 3. itd..), by w ten sposób uhonorować WSZYSTKIE KGW, biorące udział w tym konkursie! Tym bardziej, że poziom konkursu z roku na rok jest coraz wyższy! Pan marszałek odniósł się do mojego dożynkowego wniosku, zgodnego zresztą z opinią całej komisji – z pełną aprobatą! Za co serdecznie dziękuję.

A my dziękujemy za serce, wytrwałość i profesjonalizm w popularyzowaniu historii, kultury i folkloru, które nie zaginą dzięki takim pasjonatom jak Krystyna Lewicka-Ritter!

A gdzie można ją w najbliższym czasie spotkać i posłuchać? 7 i 8 września prowadzić będzie dwudniowe Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych, a 15 września Jarmark Kujawsko-Pomorski w Leśnym Parku w bydgoskim Myślęcinku.

FOT. MARYLA RZESZUT

Podziel się tym wpisem

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Portal eGrudziadz odżył!
Rozpoczynamy całkiem nowy etap

Witajcie Internauci!
Ruszamy z całkiem nową odsłoną portalu newsowego www.egrudziadz.pl
Dobrych informacji nigdy za wiele! Będziemy wam ich dostarczać. Na pewno bez fake newsów, których ostatnio w mediach całe mnóstwo. Bez jednostronnych nagonek, w czyimś interesie.
Dla nas liczy się prawda, sprawdzone informacje, ciekawa forma, wysłuchanie wszystkich stron zainteresowanych problemem, kontakt z czytelnikami. Dlatego już piszą dla Was dziennikarze profesjonaliści, z wieloletnim doświadczeniem w dużych, regionalnych dziennikach. Znający prawo prasowe i etykę zawodu dziennikarza. Znający miasto i jego problemy. Nie wahający się podejmować trudnych tematów.
Znajdziecie na naszej stronie ciekawe informacje z regionu, Polski i świata, ale przede wszystkim i najwięcej – z Grudziądza. Będą wywiady, newsy, dobre relacje z wydarzeń, fotogalerie, filmiki wideo i komentarze. Także opinie Czytelników.
Zapraszamy dotychczasowych sympatyków tej gazety internetowej i już od teraz zamierzamy przyciągać całe mnóstwo nowych.
Maryla Rzeszut, redaktor naczelna gazety internetowej www.eGrudziadz.pl

Odsłaniamy kulisy pracy komisji konkursowej oceniającej żniwne potrawy na Dożynkach w Grudziądzu. Opowiada znawczyni tradycji regionu Krystyna Lewicka – Ritter

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu