W Grudziądzu powstał drugi pod względem nowoczesności magazyn w regionie (pierwszy jest w Jarużynie). Koszt budowy Magazynu Żywności Caritas Diecezji Toruńskiej sięgnął 6,5 mln zł., w tym ponad 4 mln zł. to pieniądze unijne od samorządu województwa. Z rezerwy premiera pokryto 23 procenty kosztów budowy.
W uroczystości poświęcenia obiektu przez księdza biskupa diecezji toruńskiej Wiesława Śmigiela wzięli udział, m.in. marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki, prezydent Grudziądza Maciej Glamowski i wiceprezydent Róża Lewandowska.
Otwarcie hali magazynowej to odpowiedź na potrzeby lokalnej społeczności. Na powierzchni 800 metrów kwadratowych Magazynu Żywności Caritas Diecezji Toruńskiej w Grudziądzu będą gromadzone i przechowywane dary dla najbardziej potrzebujących mieszkańców regionu.
– Nie można sobie wyobrazić żadnego dzieła, które mogłoby powstać bez życzliwości, woli współpracy i chęci współtworzenia rzeczy dobrych i potrzebnych – mówił ks. Daniel Adamowicz, dyrektor Caritas Diecezji Toruńskiej. – Nie jest to dobro uniwersalne dla wszystkich, ale jest to dobro, które koncentruje swoją uwagę, przesłanie, misję wobec ludzi słabych, potrzebujących wsparcia.
– Dawanie żywności to jest dobro czynione poprzez pomoc ubogim, żyjącym w niedostatkach, których jest bardzo wielu – podkreślił marszałek województwa Piotr Całbecki.
– Ten projekt łączy wiele środowisk, jest apolityczny – zaznaczył prezydent Grudziądza Maciej Glamowski – Okazywanie miłosierdzia jest w dzisiejszym świecie niezbędne. Dzięki temu projektowi pomoc humanitarna trafi do osób potrzebujących. Cieszy fakt, że ta inwestycja została w naszym mieście sprawnie zrealizowana. Jako samorządowcy jesteśmy blisko ludzi i ich spraw.
Magazyn żywności w Grudziądzu ma 800 metrów kwadratowych powierzchni.
Dzięki powstałej w Grudziądzu hali magazynowej Caritas może rozpocząć gromadzenie żywności. Powierzchni nie zabraknie, gdyż jest miejsce dla prawie 1 000 palet. Około 300 z nich przystosowane jest do przechowywania żywności o szczególnych wymaganiach, w wydzielonych mroźniach i chłodniach.
Wiele instytucji, organizacji, firm i osób indywidualnych ma swój udział w powstaniu magazynu, dzięki któremu można będzie pomagać osobom i rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Zaraz po otwarciu rozpoczęły się przygotowania do przyjęcia pierwszej dostawy żywności.
(marz)