Chociaż poprzednia edycja dopiero niedawno się zakończyła, miłośnicy chodzenia po knajpach już mogą się cieszyć na kolejną. Mowa tutaj o festiwalu kulinarnym Restaurant Week. Podczas niego można spróbować autorskich potraw przygotowanych przez szefów kuchni w najlepszych restauracjach w Polsce – również w Warszawie.
Restaurant Week jako promocja polskiej gastronomii
Chociaż festiwal powstał w 2014 roku, to od lat robi się coraz popularniejszy. Przez te 8 lat przy stolikach restauracji w całej Polsce gościło już ponad milion gości. Restaurant Week to wydarzenie, które zrzesza niezależnych restauratorów z całej Polski. Są to restauracje, w których pracują najlepsi szefowie kuchni. Specjalnie z okazji festiwalu tworzą oni 3 autorskie dania: przystawkę, danie główne i deser. Są to dania, których nie znajdziemy na co dzień w karcie. Ponieważ festiwal posiada edycję wiosenną i jesienną, to w każdej z nich pojawiają się sezonowe dania stworzone z akurat występujących darów natury.
Cena za takie menu to 59 złotych. Do tego otrzymujemy też drinka Martini Fiero albo wersję bezalkoholową. Jest to bardzo okazyjna cena, ponieważ czasami w wybranej restauracji zapłacilibyśmy tyle za jedno danie.
Restaurant Week promuje nie tylko gastronomię
Oprócz gastronomii festiwal promuje też ducha zero waste. Ponieważ określamy ilość osób i wybieramy dokładne dania z dużym wyprzedzeniem, pozwala to na oszczędność i niemarnowanie jedzenia. W obecnych czasach jest to bardzo ważne przesłanie, szczególnie w przypadku jedzenia i restauracji, które ze względu na swój charakter czasami są zmuszane wyrzucać bardzo dużo produktów.
Jak wybierane są restauracje biorące udział w festiwalu?
Nie znajdziemy tu żadnych sieciówek i barów dla turystów. Restauracje biorące udział w festiwalu są szczegółowo analizowane i wybierane pod względem nie tylko kuchni, ale też oryginalności, klimatu i obsługi. Restauracje, które biorą udział w festiwalu, pochodzą z terenu całej Polski: Trójmiasta, Warszawy, Krakowa, Katowic, Rzeszowa, Warmii i Mazur, Podhala, Śląska, Białegostoku, Łodzi, Lubelskiego, Poznania, Szczecina, Torunia i Wrocławia. W zależności od miasta mamy do wyboru od kilkunastu do nawet kilkuset restauracji.
Jak zarezerwować stolik?
Jest to bardzo proste. Wystarczy wejść na stronę restaurantweek.pl i wybrać miasto albo region, który nas interesuje. Następnie wyświetlą nam się wszystkie dostępne restauracje. Możemy zarezerwować stolik od 2 do 8 osób (w ostatnim przypadku 8 osoba je już za darmo). Mamy zawsze do wyboru 2 menu – jedno jest wegetariańskie albo wegańskie, a drugie stworzone dla mięsożerców. Nasza rezerwacja obejmuje 90 minut – w międzyczasie możemy oczywiście domówić wino do obiadu albo kawę do deseru i zostać nawet dłużej.
To świetna okazja do poznania nowych smaków i spotkań z przyjaciółmi
Chociaż chodzenie do knajp ze znajomymi to dla wielu z nas jedna z największych przyjemności i na pewno nic nowego, to Restaurant Week pozwala nam na niego inne doświadczenie. Po pierwsze możemy udać się do jednej z restauracji, która zawsze nas onieśmielała i wydawała nam się trochę nie dla nas. Dzięki festiwalowi możemy stosunkowo niskim kosztem przekonać się o tym sami.
Dodatkowo możemy spróbować smaków i produktów, których nigdy wcześniej nie zamawialiśmy. Zamiast pizzy, makaronów, burgerów czy tacosów, możemy spróbować królika, lodów z rokitnika, kremu z pieczone czosnku i wielu innych nietypowych dań. Pyszne jedzenie w pięknych wnętrzach, a do tego Martini to super pomysł na randkę, spotkanie ze znajomymi, czy nawet spotkanie biznesowe. Stosunkowo niska cena i prawie 3 tygodnie trwania festiwalu pozwolą nam na więcej niż jedną wizytę. Możemy polecać kolejne knajpy znajomym i sami szukać nowych polecajek.
Restaurant Week blisko Grudziądza – jakie restauracje biorą udział?
Chociaż Restaurant Week do tej pory nie miał swojej edycji w Grudziądzu (jeszcze może się to zmienić), to do wielu miejsc, gdzie odbywa się festiwal wcale nie mamy daleko. W końcu do Torunia mamy niecałą godzinę, a do Trójmiasta niecałe półtora. To idealny pomysł na randkę za miastem, rocznicę, czy wypad na weekend.
Nowa edycja rozpoczyna się już w październiku. Jeśli zarezerwujecie stolik teraz, zdobędziecie 10 % rabat – może warto udać się tym razem w kilka miejsc? Dzięki temu będziecie też mieć pewność, że znajdzie się dla Was stolik – coraz większa popularność festiwalu sprawia, że w najpopularniejszych restauracjach ciężko jest o stolik, szczególnie w weekend. Dlatego nie czekajcie i już teraz zróbcie sobie prezent na jesień.
Autor: Joanna Choma