Po raz dziesiąty odbył się w Grudziądzu konkurs kulinarny połączony z otwartym poborem krwi. Organizatorem imprezy był Polski Czerwony Krzyż.
To już długa tradycja konkursu pod nazwą „Samo zdrowie” na szybkie, smaczne, tanie, zdrowe i estetycznie podane potrawy przygotowywane przez uczniów szkół z Grudziądza i powiatu.
Potyczki odbyły się w Centrum Handlowym Alfa. Dwuosobowe zespoły miały 45 minut na wykonanie potrawy, a komisja konkursowa przyglądała się pracy młodych kucharzy, degustowała i oceniła.
– Bardzo trudny wybór, wszystkie potrawy smaczne, piękne dekoracje, ale trzeba było wybrać najlepszy zespół – ocenia Ewa Szymańska z Oddziału Rejonowego PCK w Grudziądzu.
Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Łasinie, drugie Szkoła Podstawowa nr 20 w Grudziądzu, a trzecie Szkoła Podstawowa w Grucie.
Nieodłącznym elementem konkursu jest co roku pobór krwi.
Przez pięć godzin przed ambulansem Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Bydgoszczy stała kolejka chętnych do oddania krwi. Nie zawiedli, jak zawsze, żołnierze z Centrum Szkolenia Logistyki oraz uczniowie grudziądzkich szkół ponadpodstawowych.
– Byliśmy tu rok temu po raz pierwszy i przyszliśmy ponownie – mówią Dawid Kwiryng i Miłosz Borowski z Zespołu Szkół Rolniczych w Grudziądzu. – Powód? Po prostu chcemy pomagać. Nic nie bolało.
Podczas akcji zebrano 16 litrów krwi.
Tekst i fot. (anette)